Bomen snoeien? Hoe doe je dat!

Af en toe is het hoog tijd om de bomen te snoeien. Omdat de meeste mensen hier geen geld aan uit willen geven, doen ze het zelf. En laten we eerlijk zijn, een dagje snoeien kan best leuk zijn! Je moet alleen even weten hoe het moet..

Algemene regels

Er zijn een aantal algemene regels die eigenlijk voor bomen, struiken en planten gelden. Het is belangrijk rekening te houden met deze regels, zodat alles in uw tuin er mooi uit blijft zijn. Wat zijn de algemene regels?

  1. Het is belangrijk dat je krachtig snoeit. Op deze manier gaat de boom, struik of plant sneller en beter bloeien.
  2. De jonge scheuten zijn krachtig, waardoor je deze dus aan de boom moet laten zitten.
  3. Het inkorten van zijtakken heeft een positieve invloed op de plant, struik of boom.
  4. Je doet er verstandig aan om ziek of dood hout weg te snoeien. Dit heeft namelijk geen positieve invloed op de groei.
  5. Doordat je aan het snoeien bent geweest, heb je een deel van het voedsel van de planten verwijderd. Dit komt omdat in de takken bepaalde sappen zitten die de boom of plant van voedingsstoffen voorziet. Daarom doe je er goed aan om na afloop van het snoeien de plant de juiste voedingstoffen te geven.

Het snoeien is erg belangrijk als je de inrichting van de tuin wilt houden zoals die is. Als de tuin (dus eigenlijk de natuur) zijn eigen weg mag gaan, zie je al snel niks meer terug van de inrichting. Zo blijf je de baas over de grootte en de vorm van de struiken, planten en bomen die je in je tuin hebt staan.

Hoe moet je snoeien?

Boom snoeienAls we het over een jonge boom hebben, is het belangrijk invloed uit te oefenen op de manier hoe de boom zich ontwikkelt (groeit). Daarom zal je eens in de zoveel tijd de zijscheuten moeten verwijderen. Meestal word er geadviseerd om dit jaarlijks te doen.

Een takkrans staat voor een groep takken die zich op dezelfde hoogte bevinden en rond dezelfde stam. Ook hiervoor geldt dat het belangrijk is deze eens in het jaar te verwijderen. Wanneer we praten over een kroonboom moeten de onderste tassen tot 2 meter altijd verwijderd worden. Ook is het verstandig om kruisende takken van elkaar te verwijderen. Hoe later je dit doet, hoe lastiger het wordt omdat je er dan minder goed bij komt.

Het middelste gedeelte van de boom kun je gerust open houden. Je zou hier wel 60% van de takken weg kunnen knippen. Dit komt namelijk ten goede aan het uiterlijk van de boom en uiteindelijk dus aan de uiterlijk van je tuin.

Een ander belangrijk puntje is dat je bladverliezende bomen pas moet snoeien als alle bladeren gevallen zijn. Hierdoor blijft de boom mooi compact en loopt het vol rond het voorjaar.

Alvorens je aan de slag gaat, raden wij altijd aan om rekening te houden met je eigen veiligheid. Er zijn mensen die zelf het snoeien van hoge bomen regelen, maar dit valt absoluut niet aan te raden. Hierdoor dien je namelijk ook een speciale cursus te hebben gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>