De 10 tuintips van april

Planten tegen de muur

Elke maand is verschillend, dus elke maand verdient de tuin ook op een andere manier haar aandacht. Wil jij je tuin graag goed onderhouden? Volg dan onze tips voor de maand april op.

Het weer kan in april heel verschillend zijn. Zo hebben we jaren gekend waarin het in april bloedje heet was en kan het ook maar zo de hele maand regenen. In dit artikel gaan er van normale weeromstandigheden uit. Dat betekent dat we geen rekening houden met extreme hitte, regen of koud.

Het onderhoud

Als we van de normale weersomstandigheden uit gaan, waarin het regent en af en toe de zon schijnt, begint het onkruid overal tevoorschijn te komen. Dat kan vervelend zijn, omdat je tuin er niet mooier van uit gaat zien. Je doet er goed aan dit onkruid direct te verwijderen op deze manier kun je het ontstaan van jonge ongewenste planten uitbannen.

Ook zal je rekening moeten houden met ongedierte, zoals bijvoorbeeld huisjes- en naaktslakken en insecten. Je doet er goed aan eens in de zoveel tijd een controle uit te voeren en te controleren op deze ongedierte. Anders kan dit nare gevolgen hebben voor je tuin.

Na de vorst kunnen een aantal planten het begeven hebben. Maar het is vaak lastig te zien of een plant het daadwerkelijk begeven heeft. Wanneer je op zorgvuldige wijze het schors van de hoofdstengel afschraapt, kun je zien of de plant nog leeft. In het geval het hout onder de schors nog groen is leeft het. Zo niet dan is het helaas overleden.

Voorziet de tuin van een laagje mest. Zo kan alles optimaal groeien en weet je zeker dat je tuin aan het begin van de zomer in volle bloei staat. Dat is toch juist wat we willen?

Vaste planten

Planten tegen de muurWanneer je veel vaste planten in je tuin hebt staan, is het verstandig om er altijd voor te zorgen dat de planten genoeg steun hebben. Vaste planten kunnen namelijk behoorlijk de lucht in groeien, waardoor ze steun nodig hebben om te voorkomen dat ze gaan hangen.

April is ook de perfecte maand om de vaste planten te snoeien. Op deze manier blijven ze bossig en compact wat voor het oog uiteraard een stuk mooier is. Wil je nieuwe planten plaatsten? Dan kun je dit het beste aan het einde van de maand doen. Houd daarbij wel rekening met vorstgevoelige planten. Deze dienen namelijk bescherming te krijgen.

Heesters en bomen

Probeer de struiken die in maart gebloeid zijn compact te houden. Hierdoor gaan ze er namelijk een stuk mooier uitzien. De maand april is een perfecte maand (als het in het uiterste geval tenminste niet vriest) om de vorstgevoelige planten te snoeien. Aangezien het ook extreem warm kan zijn tijdens april, is het belangrijk de heesters en bomen tijdens deze periode goed water te geven.

Dit waren de tips voor april weer. We hopen dat je er wat aan hebt. Met name de tips wat betreft onderhoud en insecten zijn belangrijk om op te volgen. Wij wensen je veel succes met je tuin en zien je weer in maart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>