De bladeren van de laurierplant worden al decennialang als keukenkruid toegepast. Het blad is ongeveer 5 cm lang en wordt meestal gedroogd gebruikt. Wordt als smaakmaker toegevoegd aan soepen en sauzen. Ook bij het langdurig braden van stoofvlees wordt laurierblad meegesuddert. Veel mensen vinden laurierdrop met zijn sterke lauriersmaak een ware traktatie. De wintergroene laurier is van oorsprong afkomstig uit het Middellandse zeegebied. Turkije en Griekenland zijn de landen waar de laurierboom wel tot een hoogte van 10 meter kan uitgroeien. In ons milde Nederlandse klimaat is deze plant in staat om te overleven. Wanneer deze niet te veel vorst krijgt zal de plant het beste gedijen in een grote kuip of pot.
Laurier of laurierkers?
De laurier wordt nog wel eens verward met de laurierkers. Toch is de laurierkers geen aanverwante plant van de laurier. De laurierkers wordt in Nederland gebruikt om als haag aan te planten en is geheel winterhard. Het blad van de laurierkers lijkt op het blad van de laurier maar is dus een geheel andere soort.
Laurier kopen
Wanneer je een laurier gaat kopen is dit meestal een kleine plant in een pot. Misschien is het verstandig om de plant direct te verpotten in een wat grotere kuip met de juiste samenstelling potgrond. De potgrond die geschikt is voor een laurierplant is verrijkt met een hoeveelheid klei. Om de 5 jaar zal de plant in nieuwe aarde moeten worden geplant. Deze sterke plant moet er groen en fris uitzien, wanneer je deze aanschaft. Laurierplanten hebben over het algemeen geen last van insecten of ander ongedierte.
Verzorging van de laurier
In de zomer vanaf de maanden mei/juni, staat een laurier het liefste in de volle zon. In de wintermaanden kan de plant, wanneer deze voldoende beschut staat, een temperatuur van -5 graden Celcius verdragen. Bij strenge vorst is verstandig om de plant in een garage of koele schuur te laten overwinteren. Een laurier kan in de zomermaanden in de volle grond worden gepoot, maar in een kuip is toch de beste plek voor deze planten. Er moet wel op worden gelet dat de laurier ook niet te warm overwinterd omdat dit schildluis in de hand werkt. Het gevolg van schildluizen is roetdauwschimmel die een gehele plant kan aantasten.
Wanneer naar buiten?
De maand mei is bij uitstek geschikt om de plant naar buiten te doen. Op een beschutte, warme plek zal de plant na korte tijd nieuw blad laten zien. Wel is het verstandig de plant niet direct in de zon te zetten, i.v.m. verbranding van het blad. Na een donkere overwinteringsplek zal de laurier even aan het felle daglicht moeten wennen.
Wanneer de temperatuur gaat stijgen heeft de laurier elke dag water nodig. Ook weer niet te veel. Een laurier kan beter tegen droogte dan tegen natte wortels.
Zoals eerder gezegd moet de potgrond een goede bemeste substantie zijn met toegevoegde klei en een PH-waarde van 6.5 tot 7.
Regelmatig bemesten met traagwerkende meststoffen zal de plant goed doen.
Wanneer de laurier op een geheel beschutte plaats wordt gezet in de stadstuin, dan kan deze uitgroeien tot een aantrekkelijke heester.
Geef een reactie