Het aanleggen en onderhouden van een vijver

vijver in de tuin

Je hebt er al een tijdje over na zitten denken en nog steeds ben je aan het twijfelen aan een vijver in je tuin. In dit artikel vertellen we je hoe een vijver aangelegd wordt en wat van onderhoud je zult moeten plegen.

Iemand die al jaren een vijver heeft zal zeggen: er is natuurlijk niks mooier om op een langer zomeravond druk bezig te zijn met je vijver. Het mooie is dat je het resultaat altijd ziet, omdat het in je achtertuin ligt. Eindelijk is het een soort van trots waar je graag over mag praten. Graag vertel ik jullie hoe je het beste een vijver aan kunt leggen, waar je aan moet denken en hoe je hem het beste kunt onderhouden.

Het aanleggen van een vijver

Aller eerst kun je er voor kiezen om een vijver zelf aan te leggen of om dit te laten doen. Als je voor een lange tijd plezier wilt hebben van je vijver, zal je wel enigszins verstand van zaken moeten hebben alvorens je aan de slag gaat. Je doet er verstandig aan om je goed te verdiepen in het aanleggen van een vijver en eventueel wat mensen met expertise te vragen voor wat hulp.

Toch is het lastig om een compleet stappenplan voor het aanleggen van een vijver te geven. Het is namelijk zo dat iedere tuin verschillend is en dat het dus puur van de situatie afhangt. Toch kunnen wij ons best doen om je een aantal tips te geven, zodat je weet hoe het aanleggen van een vijver in zijn werking gaat.

Alvorens je start met het aanleggen van je vijver moet je jezelf één hele belangrijke vraag stellen. Wil jij wel echt een vijver hebben of is het een impulsief idee wat in je hoofd terecht gekomen is? Denk hier goed over na. Een vijver vereist namelijk veel onderhoud, tijd en geld.

Welke vijvers zijn er?

vijver in de tuinEr zijn verschillende soorten vijvers waar je uit kunt kiezen. Allemaal hebben ze verschillende eigenschappen en zal je moeten kijken welke het beste bij jouw tuin en behoeften past. De tuinen verschillen met de name in vormgeving, de manier van aanleggen, het budget, het onderhoud en de kosten van de aanleg en het onderhoud.

Als je eenmaal de juiste locatie in de tuin hebt gevonden, is het zaak om alles op te meten. Zo weet je precies hoe groot jouw vijver mag zijn. In principe kun je uit vier verschillende vijvers kiezen.

De natuurlijke vijver  is een vijver met planten en verschillende dieptes. In deze vijver kun je een aantal vissen rond laten zwemmen, maar over het algemeen is dat niet het geval. De vijver zal door de grote hoeveelheid en diversiteit aan planten wel insecten en amfibieën aantrekken. De diepte van de vijver is tussen de 80 centimeter en de 100 centimeter. Het voordeel van deze vijver is dat je alleen onderhoud hoeft te verrichten aan de planten. Deze moet je af en toe controleren en daarbij is het van belang dat je de kwaliteit van het water in de gaten houdt.

Een gemengde vijver is een mengeling van planten en vissen. Het is een natuurlijke vijver waar je gebruikelijk alleen waterplanten in plaatst. In dit soort vijver is het vaak noodzaak dat je filters plaatst, omdat de vissen van allerlei afvalstoffen produceren. De geschikte vissen voor deze vijver zijn de goudelritsen, goudwindes en de sarasa’s. Dit zijn namelijk geen plantaardig etende vissen. Het onderhoud is gemiddeld. Je hebt namelijk wel vissen waar je mee te doen hebt en daarom is de kwaliteit van het filteren en het water  dus extra belangrijk.

De koi vissen zijn hele mooie beesten, maar verdienen wel speciale aandacht. Dit betekent dat je een speciale vijver nodig hebt en dat je veel aan onderhoud moet doen. De meeste mensen vinden een koivijver leuk om te zien, maar je moet er wel rekening mee houden dat er heel veel onderhoudswerk bij komt kijken.

De zwemvijver wordt steeds populairder. Dit komt omdat de vijver in tegenstelling tot een zwembad een mooiere aanbik heeft. Bij deze zwemvijvers kun je er zelf voor kiezen om gebruik te maken of je gebruik wilt maken van chloor of niet. De vijver bestaat uit twee verschillende delen. Eentje ervan is het zwemgedeelte en de andere is het gedeelte met de beplanting.

 

Tot slot

Nogmaals, een vijver is harstikke leuk om te hebben. Toch moet je goed nadenken of je het echt wilt. Er zitten namelijk veel onderhoud(skosten) aan verbonden en daarbij moet je elke keer maar net de zin hebben om er mee aan de slag te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>