Alles over de Bourgogne en zijn Franse wijnen

Een Franse wijn kopen kan in de speciaalzaak, groothandel of supermarkt. Overal is wel een lekkere franse wijn te vinden. Ondanks dat de chardonnay in heel veel klimaten kan groeien en dus ook in verschillende landen geplant worden is de herkomst van de chardonnay de Franse bourgogne. Het is een bijzondere druif. Het heeft een vrij neutrale smaak, maar juist daarom valt hij goed in de smaak bij wijnmakers. Ze kunnen er dan namelijk hun eigen draai aan geven. Zo kunnen de smaken van een Chardonnay er uiteen lopen. Van fris en zuur tot zoet en romig. Niet alleen de smaken, ook de prijzen van een chardonnay lopen uiteen.  

 

Waar staat de streek om bekend 

Zoals gezegd is de Chardonnay van oorsprong dus een Bourgogne wijn. Dit is een streek in Frankrijk die ten zuiden van Dijon begint en loopt tot de onder Lyon. De witte wijnen zijn inderdaad van de chardonnay druif. De rode wijnen worden daar wel gemaakt van een pinot noir-druif. De Bourgogne bestaat uit 6 verschillende gebieden. In het noorden van deze streek worden slechts witte wijnen gemaakt. Tussen Dijon en Beaune worden voornamelijk rode wijnen geproduceerd. Tussen Beaune en Chalon-sur-Saone is er sprake van een regio waar zowel rode als witte wijn gemaakt wordt. Zuidelijk zijn het voornamelijk witte wijnen en nog wat zuidelijker juist weer rood.  

 

De bodem is van invloed op de wijn 

In de Bourgogne heb je verschillende klimaten, maar ook verschillende grondsoorten. Wijnranken kunnen goed groeien op mergel, wat bestaat uit klei en kalksteen, leem, wat bestaat uit klei, zand en slib, ook op klei kan een wijnrank groeien, net als kalk, leisteen, graniet en zelfs op zand. Wat je het meeste vindt in het noorden is een grond dat bestaat uit kalk. Vooral witte wijn met een zuurtje groeit hierop. Bij Côte Chalonnaise komt graniet voor. Dat zorgt voor mineraalrijke wijn. In het zuiden van de Bourgogne is het vooral leisteen, zand en mergel wat je in de grond vindt.  

 

Druivensoorten die voorkomen in de Bourgogne 

In de Bourgogne groeien verschillende druivensoorten. Vooral zie je de chardonnay-druif voor witte wijn en de pinot noir-druif voor rode, maar dit is niet het enige dat je daar ziet. Het is afhankelijk van de bodem welke druif daar het beste groeit. Naast de chardonnay-druif en pinot noir-druif zie je ook in de Bourgogne de gamay-druif, tressot-druif, aligoté-druif, pinot blanc-druif en de chassellas-druif. Als je in een restaurant een Chardonnay bestelt, komt bijna elke wijnsoort uit de Bourgogne op een Chardonnay terecht. Hierin is nog veel verschil qua karakter. Noem daarom ook een district om aan te geven wat voor karakter je wilt in je wijn.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>